Honduras — Maradiaga bíboros a korrupció ellen

2019. augusztus 18-án Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros, a hondurasi főváros, Tegucigalpa érseke a vasárnapi szentmise keretében arra buzdította az ország lakosságát, hogy „lépjen ki a korrupció, az igazságtalanság, a bűnözés mocsarából, s fedezze fel az igazságosság, a párbeszéd és a szeretet valóságát”. Felhívása a szentmise olvasmányaira támaszkodott: „Jeremiás próféta népe is képes volt elhagyni e halálos fertőt”. [Jer 38,4-6.8-10; Zsid 12,1-4 és Lk 12,49-53]

La Croix 2019.08.19. Amina Lahmar

A korrupció ellen küzdő szervezet, a Transparency International listáján Honduras 2018-ban a 29. helyet foglalta el. A felmérés 180 országot értékel. 2016 augusztusában a GAN Integrity arról számolt be, hogy a korrupció rányomja bélyegét a hondurasi társadalom különböző rétegeire: az igazságszolgáltatás szerveinél és a közigazgatásban ugyancsak jelen van. A ’maras’-ok, a bűnbandák harca és a drogkereskedelem is a mélybe rántja az országot. A világ egyik legveszélyesebb helyének számít: a 100.000 lakosra eső gyilkosságok száma 43,6. Az életkörülmények miatt ezrek menekülnek külföldre [az Egyesült Államok felé].

„Ezentúl az Úr Jézust szemléljük, aki olyan tüzet hozott e földre, mely felszámolja a mi világunkban megtelepedett erőszakot, hazugságot és igazságtalanságot.” – jelentette ki Tegucigalpa érseke. „Szívünkben lakozik a Szentlélek tüze, mely képes radikálisan átalakítani az életet.” – folytatta. „Az emberi egzisztenciát átjáró jézusi tűz, nem ugyanaz, mint amely erdőket pusztít vagy békésen tüntető hondurasiak életét oltja ki.” A bíboros szemében Krisztus békéje „a szív azon békéje, mely számos alkalommal összeütközésbe kerül”, mivel Jézus álláspontja „nem diplomatikus, s nem olyan, mely összejátszás lenne a rosszal”. Jézus tudtában van annak a küzdelemnek, mely együtt jár Isten országának földi megvalósításával. – magyarázta a továbbiakban a főpásztor.

Végül utalt azokra a rágalmazási kísérletekre, amikor „valakiről azt állítják, hogy kommunista, holott pusztán a társadalmi igazságosságról beszél”, s nyugtalanságának adott hangot akkor, amikor kijelentette, hogy „napjainkban valószínűleg nem golyó, hanem szavak által ölnek meg bennünket”.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Hivatkozott igehelyek: https://igenaptar.katolikus.hu/nap/index.php?holnap=2019-08-18

 

 

 

Read 1285 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés