Ismét megnyitotta kapuit az örmény katolikus katedrális Aleppóban

A szíriai Aleppóban egy évig tartó teljes felújítást követően 2019. december 8-án adták át rendeltetésének a Segítő Szűzanyának szentelt örmény katolikus katedrálist. Az egyházi ünnepségen jelen volt Mario Zenari bíboros, apostoli nuncius is.

www.cath.ch  2019.12.08.  Maurice Page

2013 és 2016 között, az országot sújtó háború tetőpontján, a Segítő Szűzanya nevét viselő székesegyház, más keresztény templomokhoz és imahelyekhez hasonlóan a bombázások következtében súlyos sérüléseket szenvedett. A felújítási munkálatok 2018 végén, a kormányellenes erők kivonulása után kezdődtek meg. Az 1840-ben épített katedrális, hála a tizenkét hónapos renoválásnak, mára régi szépségében tündököl. A reménység jele azon keresztények szemében, akik nem tudták vagy nem akarták elhagyni városukat.

A felavatási ceremóniát Boutros Marayati, az aleppói örmény katolikusok érseke végezte. Ezt megelőzően, december 7-én, egy másik ünnepség is lezajlott, amelyen Mario Zenari nuncius társaságában vett részt Szíria főmuftija, az ország néhány közéleti személyisége és intézményeinek reprezentánsa, továbbá az aleppói keresztény egyházak egy-egy képviselője.

A felújítást egyéni és közösségi adományok tették lehetővé. A Keleti Egyházak Kongregációja, a kölni (Németország) és a bolognai (Olaszország) egyházmegye, a Római Pápai Örmény Kollégium, az Oeuvre de l’Orient, valamint a Szent Egyed Közösség járult hozzá a költségekhez.

Jelenleg az aleppói örmény katolikus egyházmegye híveinek száma hozzávetőlegesen 17.000 fő.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 

 
Read 905 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés