Irakban nem tartanak karácsonyi ünneplést

2019. december 3-án Louis Raphaël Sako, iraki káld katolikus pátriárka bejelentette, hogy nem fognak nyilvános ünnepet tartani Karácsony alkalmából, miután az utóbbi két hónapban a kormány elleni megmozdulások alkalmával 430 személy vesztette életét.

La Croix  2019.12.05.  Mélinée Le Priol

Úgy tűnik, az iraki keresztényeknek ebben az évben is le kell mondaniuk az emelkedett hangvételű Karácsonyról: nem állítanak karácsonyfákat sem a templomokban, sem a köztereken, sőt a patriarkátus épületében sem tartanak ünnepi rendezvényt.

Éppen két évvel azután, hogy az Iszlám Állam 2017 decemberében elvesztette utolsó iraki állásait is, Bagdadot és környékét az októberben kitört tiltakozóhullám következtében évtizedek óta nem tapasztalt társadalmi krízis gyötri. [Zömében fiatal, békés felvonulók lepték el az utcákat mélyreható változást, a széles körű korrupció és a magas munkanélküliség megszüntetését követelve. November 2-án Sako pártiárka, a szolidaritás jeleként, személyesen látogatta meg a Tahrir téren összegyűlt felvonulókat.] Az eseményekben 430 ember halt meg, a sebesültek száma meghaladja a húszezer főt. Az „áldozatok iránti tisztelet” kifejezéseként, s „családjaik fájdalmával együttérezve” határozott úgy a 2018 júniusában bíborossá kreált Sako érsek, hogy lemondanak az ünnepi eseménysorról, s inkább „az ima oltalmába menekülnek”. A döntést egy évvel azután tették közzé, hogy az iraki kormány — Parolin bíboros, vatikáni államtitkár látogatásával egyidőben — december 25-ét ünnepnappá nyilvánította.

cardinal sako

2003-ban, Szaddam Husszein rezsimje megdöntésekor, másfél millió keresztény élt Irakban. Ma 400.000 – 500.000 főre teszik számukat. „Gyakorlatilag eltűntek az ország nagyvárosaiból, mivel vagy külföldre, vagy az iraki Kurdisztánba menekültek.” – magyarázza Tigrane Yégavian nemrég megjelent, Kisebbségek Keleten. A történelem elfelejtettjei című könyvében. [Minorités d’Orient. Les oubliés de l’Histoire. Édition Le Rocher. 2019. október]

2016-ban a ninivei síkság több városában, az Iszlám Állam fokozatos hátrálásának köszönhetően, már megünnepelték a Karácsonyt. Néhány család hazaköltözött, de a túlnyomó többség számára a visszatérés még megvalósíthatatlannak tűnik.

Október első napjaitól fogva az elégedetlen irakiak a politikai elit visszaéléseit teszik szóvá: 2003 óta a GDP, vagyis a bruttó hazai termék kétszerese tűnt el a korrupció következtében. A tüntetők követelik a fontos állások elosztása jelenlegi rendszerének — amelyben etnikai és vallási hovatartozás alapján döntenek a helyekről — megszüntetését, míg mások magát a parlamentáris rendszert kérdőjelezik meg.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Parolin bíboros 2018 karácsonyi iraki látogatásáról:

https://www.vaticannews.va/hu/vatikan/news/2018-12/parolin-allamtitkar-irak-misszio-karacsony-szenvedes-ujjaepites.html

https://www.vaticannews.va/hu/vatikan/news/2018-12/parolin-allamtitkar-interju-irak-latogatas-tanusagtetel.html

 

 
Read 1071 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés