Salvadorban meggyilkolt jezsuiták halálának évfordulója  

30 évvel ezelőtt, 1989. november 16-a éjjelén, a salvadori hadsereg egyik elitegysége hidegvérrel megölte a Közép-amerikai Katolikus Egyetem (UCA) 6 jezsuita papját, valamint a kis jezsuita közösség házvezetőnőjét, Elba Julia Ramost, s annak 16 éves lányát, Celinát. A tett elkövetésekor az USA-ban képzett katonák szolgálatban voltak.

www.cath.ch  2019.11.14.  Jacques Berset

A gyilkosságot amerikai katonai tanácsadók segédletével a fegyveres erők egyik szervezete, a COCFA — az ország szélsőjobboldali elnöke, Alfredo Christiani jelenlétében — előre megtervezte. A 25 fős katonai egység 19 tagját az Amerikai Egyesült Államokban, a Georgia államban lévő Fort Banning támaszponton képezték ki.

Salvador, Közép-Amerika kicsiny országa (20.742 km2, 6,2 millió lakos) rettenetes polgárháborút élt át ezekben az években, amely 100.000 ember halálát okozta. Az erőszak 1980-ban szabadult el, ekkor lett általános a társadalmi igazságosságot követelő szegény néptömegekkel szembeni megtorlás. A belviszály 1980 márciusában, Oscar Romero érsek lelövése után felerősödött. A háborúság 12 éve alatt, 1980 és 1992 között, de már azt megelőzően is, papokat, szerzeteseket, s a katolikus egyházban tevékenykedő laikusokat gyilkoltak meg. 1977. március 12-én a szélsőjobboldali „halálszázad” Aguilares városában Rutilio Grande jezsuitát és két munkatársát küldte halálba. E másfél évtized tanúságtevő áldozatai ahhoz a generációhoz tartoztak, amely készen állt arra, hogy akár az élet elvesztése árán is elköteleződjön a szegények ügye és a katonai diktatúra által elnyomott lakosság mellett.

Ebben az időszakban az USA kormányai, a „zavargástól” való mániákus félelem miatt, jelentős katonai, stratégiai és anyagi támogatást nyújtottak a salvadori rezsimnek. Washington politikáját a „kommunizmus kordában tartása” jellemezte, amely sok tízezernyi civil áldozat halálát jelentette. Közöttük ott találjuk a „felforgatónak” címkézett keresztények sokaságát. Ők az igazságosság mellett álltak ki. A meggyilkolt jezsuitáknak „a szegények iránti kiemelt elkötelezettsége” ugyanahhoz az irányvonalhoz illeszkedett, amelyet ma Ferenc pápa sajátjának vall. Az 1980-as években a jezsuiták az országot vérbe borító háború tárgyalások útján történő felszámolása mellett álltak ki.

sacerdotes detail

Az 1965-ben alapított katolikus egyetem 1990-ben fennállásának 25. évfordulóját készült ünnepelni. Az azt vezető jezsuita közösség nagy testvéri egységet élt meg. Sikerült fellendíteni az intézményt: az UCA az egyik legjelentősebb közép-amerikai oktatási hely lett. A lelőtt szerzetesek két téren is kiemelkedtek: a konfliktus békés megoldását keresték, ugyanakkor leleplezték a társadalmi igazságtalanságot. Mivel spirituális vezetőként tűntek fel a „nép” oldalán, s felemelték hangjukat mindenféle jogtalan követelés ellen, zavarták a politikai és katonai hatalmasságokat. „A jezsuiták nem vettek részt a háborúban, a béke építésén fáradoztak, azonban háború idején békét követelni sokak számára egyfajta fenyegetést jelentett.” – véli José Maria Tojeira atya, aki 1997 és 2010 között volt az UCA rektora. Az egyetem a 30. évforduló megemlékezésének jelmondatául „A történelmet fénnyel töltötték meg!” gondolatot választotta.

  1. november 16.

Aznap éjjel a José Simeón Cañas nevét viselő Közép-Amerikai Katolikus Egyetem campusán található jezsuita közösségi ház kertjében a katonák hidegvérrel ölték meg a térdre kényszerített öt spanyol nemzetiségű jezsuitát, Ignacio Ellacuría atyát, az egyetem rektorát, Ignacio Martín-Baró pszichológust, rektor-helyettest, Segundo Montest, az Emberi Jogok Intézetének igazgatóját, Armando Lópezt, az etika professzorát, Juan Ramón Morenot, a teológia professzorát, ezen kívül Joaquín Lópezt salvadori születésű rendtársukat.

 

A békéért

A hatalom célkeresztjében lévő szerzetesek ismert személyiségek voltak: a szegénység elleni küzdelem és a tárgyalásos béke munkásai. Az UCA ostromakor a katonák szintén feldúlták San Salvador meggyilkolt főpásztorának, Oscar Romero érseknek emlékét ápoló központot is. Az események óta a jezsuita rend és az egyetem vezetősége igazságszolgáltatásra vár. A gyilkosságok kiötlőit nem állították bíróság elé, kivéve Inocente Orlando Montano ezredest, aki bár hamis papírokkal 2001-ben az Egyesült Államokba szökött, a spanyol hatóságok kérésére kiadtak.

martires uCA

 

Egyetlen gyilkos az igazságszolgáltatás előtt

Madridban a hivatali szervek 2019. november 13-án döntöttek arról, hogy meghosszabbítják-e a két év óta vizsgálati fogságban lévő Montano ezredes ideiglenes letartóztatását. A 17 salvadori nemzetiségű katona közül ő az egyetlen, akinek spanyol bíróság elé kell állnia. A salvadori szervek már két alkalommal elvetették, hogy Spanyolország kérésére a közép-amerikai országban élő többi vádlottat is kiadják.

Fordította: Hantos-Varga Márta

https://youtu.be/30O4bCIq5f4

Egyéb források:

http://jesuitasaru.org/ignacio-martin-baro-sj-espiritualidad-y-justicia-liberadora/

https://cvxsalamanca.blogspot.com/2013/11/martires-de-la-uca.html

https://www.wknofm.org/post/i-miss-them-always-witness-recounts-el-salvadors-1989-jesuit-massacre

1380757705 524cb0c9ebb81

 

 
Read 952 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés