A hondurasi püspökök a drogkereskedelem intézményi védelméről

A hondurasi püspöki konferencia határozottan elítélte a drogkereskedelem beszüremkedését a közép-amerikai ország politikai intézményrendszerébe. A deklaráció épp akkor történt, amikor a hondurasi elnök öccsét kokaincsempészéssel vádolják. „Mély fájdalommal állapítjuk meg, hogy a kábítószer-kereskedelem csapása, ahogyan Ferenc pápa nevezte, olyan realitás, amely átjárja országunk intézményeit is.” – jelentették ki 2019. október 11-én általános gyűlésük lezárása alkalmával a püspökök. A Szentatya szeptember 9-i Mauritiuson mondott beszédével egybecsengve — amelyben a pápa „halálárusként” utalt a drogkereskedőkre — a főpásztorok kertelés nélkül a szervezett bűnözéssel való összejátszással vádolták a politikusokat.

La Croix  2019.10.17.  Guillemette de Préval

„A kábítószer-kereskedelem nem nyert volna teret országunkban, ha nem lennének a kormányzati szervek részéről is cinkosai. E fórumok természetük szerint arra lennének hivatottak, hogy az életet védelmezzék, s mindenki biztonságát garantálják.”  – írták a nyilatkozatban. Majd így folytatták: „A politikusoknak az a szokása, hogy teljesen mellőzik azt a népet, amelynek nevében beszélnek, s olyan megállapodásokat kötnek, amelyekből maga a nép semmiféle formában sem profitál.”

A kommüniké akkor látott napvilágot, amikor Juan Orlando Hernandez elnök testvérét, Juan Antonio Hernandezt az Egyesült Államokban drogkereskedelem és fegyvercsempészés miatt ítélték el, melyet az aktuális államfő védelmét élvezve folytatott. A per során, amely 2019. október 2-án kezdődött New Yorkban, a szövetségi ügyészek kijelentették, hogy a kábítószer-kereskedelem bevétele a hondurasi elnök utolsó választási kampányát is szolgálta. Nyitóbeszédében a főügyész azt állította, hogy a politikus drogkereskedőktől — köztük az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt mexikói maffiafőnöktől, Joaquín Guzmántól, vagyis El Chapotól [A Köpcöstől] — kenőpénzként dollármilliókat kapott. A hondurasi elnök twitter-üzenetében „száz százalékig hamis, abszurd és nevetséges” vádakról szólt. „Ez még komolytalanabb, mint Alice Csodaországban.” – tette hozzá.

Október 9-én, Tegucigalpában, Honduras fővárosában százak tüntettek az utcán az elnök lemondását követelve. A megmozdulást gyorsan elfojtották. Juan Orlando Hernandezt 2017-ben, rendkívüli feszültség közepette választották újjá. Ezt megelőzően a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy jogilag lehetővé váljon második mandátuma.

cardinal Maradiaga Vatican 2015 0 728 485

A drogkereskedelem nem az egyetlen probléma, amelyre a püspöki kar felhívja a figyelmet. Miután meg vannak győződve arról, hogy az Evangélium hirdetése azzal jár, hogy „rámutatnak minden olyan helyzetre, mely az élet tagadását jelenti”, a püspökök az elmenekülők sorsa miatt is felemelték hangjukat. „Fájó beismerni, hogy Honduras exportjának nagy része olyan emberi lényekből áll, akiket egy jobb és biztosabb élet vágya mozgat.” E többségében katolikus országban az egyház sokszor szócsöve az alsóbb rétegek követeléseinek. Augusztus közepén Tegucigalpa katedrálisában Oscar Andrès Rodriguez Maradiaga bíboros arra buzdította az ország lakosságát, hogy „lépjen ki a korrupció, az igazságtalanság, a bűnözés mocsarából, s fedezze fel az igazságosság, a párbeszéd és a szeretet valóságát”. [E megnyilvánulásról a Kitekintő is beszámolt.]

Fordította: Hantos-Varga Márta

A Crux Now hosszabb írása e témáról: https://cruxnow.com/church-in-the-americas/2019/10/16/honduran-bishops-denounce-drug-cartel-incursion-into-politics/

Ferenc pápa hivatkozott beszéde: https://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-port-louis-ban-ereztessuk-meg-fiatalokkal-hogy-istentol-aldottak

„A fiatalok szenvednek legtöbbet, leginkább őket viseli meg a munkanélküliség, mely nemcsak bizonytalan jövőt eredményez, hanem annak lehetőségét is elveszi tőlük, hogy közös történetük főszereplőinek érezzék magukat. Bizonytalan jövőt, mely letéríti őket az útról, arra kényszeríti őket, hogy életüket – sok esetben – a partvonalon kívül tengessék, kiszolgáltatokká és szinte fogódzó nélkülivé teszi őket a 21. század szolgaságainak új formáival szemben. […] Ne engedjük elrabolni az egyház és a társadalom fiatalos arcát! Ne engedjük meg a halálárusoknak, hogy elrabolják e föld zsenge termését!”

 

 
Read 863 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés