Pánamazóniai szinódus 7. — A részleges szinódus számokban

Lorenzo Baldisseri bíboros, a pánamazóniai térséggel foglalkozó püspöki szinódus főtitkára 2019. október 3-án a Vatikánban számadatokkal jellemezte az október 6-án megnyíló eseményt: az aulában 283 személy fog összegyűlni, köztük 35 nő. A részvevők teljes listájának linkjét olvasóink a cikk végén találják meg.

www.cath.ch/I.media  2019.10.03.

Ferenc pápa 2017 augusztusában jelezte először egy rendkívüli gyűlés összehívását, mely 2019. október 6. és 27 között Amazónia: Új utak az egyház, valamint az átfogó ökológiai fejlődés számára témáját dolgozza fel. Három munkahét áll rendelkezésre. Bár a résztvevők egy „specifikus” terület kérdéseire szentelnek figyelmet, ugyanakkor az egyetemes egyház „gondoskodását” is kifejezésre juttatják.  Ezért a rendes teljes szinódus gyakorlatától eltérően a szinódusi atyák a püspöki képviselet más módját jelenítik meg: az érintett amazóniai terület 113 püspökének mindegyike jelen lesz, valamint 13 dikasztérium vezetője, továbbá a szinódust előkészítő tanács tagjai, a szerzetesrendek legfőbb elöljárói nemzetközi uniójának választott kiküldöttei, valamint a pápa által kinevezett 33 fő.

Összességében a szavazati joggal rendelkező szinódusi atyák nem lesznek kevesebben, mint 185-en, közülük 28 személy bíboros. Mivel van lehetőség rá, 21 szinódusi atya nem püspök: ők egyházmegyés papok vagy szerzetesek.

A 113 amazóniai püspök 9 különböző országból érkezik, s 7 püspöki konferenciát képviselnek. Legtöbbjük Brazíliában szolgál: 57 főpásztor, a szinódusi atyák 31%-a.  Baldisseri bíboros felhívta a figyelmet arra, hogy a pápa által kinevezett tagok között olyan régiók püspökei is szerepelnek, melyeket „ugyanazon ökológiai problémák jellemeznek”, úgymint a Kongó-medence.

A szinóduson 6 testvérdelegált is részt vesz, kifejezve az Egyház teljes egysége utáni vágyat. Ezen túlmenően 12 személy szakmai kompentenciájuk, humanitárius vagy ökológiai elkötelezettségük miatt különleges meghívott státuszt kapott. 25 szakértő szintén hozzájárul a munkához. Mindehhez társul 55 auditor, vagyis olyan pasztorális munkatárs vagy specialista, akik a gigantikus amazóniai medence „legtávolabbi helyekein” tevékenykednek.

amazonie foret amazonienne 9 0 579 350

Különféle jogcímen 17 autochton nép képviselője is helyet foglal az ülésteremben. A 35 női résztvevő az eddigi legmagasabb létszám, mely részleges szinódusi összejövetelen szerepelt: 4 szakértő, 2 különleges meghívott, valamint 29 auditor. A jelen szabályok szerint egyetlen nőnek sincs szavazati joga.

Baldisseri bíboros aláhúzta, hogy erőfeszítést tettek az ökológiai szemlélet betartására: a szervezés (meghívás és jelentkezés) során nem használtak papírt, az ülésteremben a műanyag használatát lehetőség szerint kerülik, a poharak biológiailag lebomló anyagból készülnek, a táskák, a munkához szükséges felszereléssel, pedig természetes szálakból. Végül a dokumentumok újrahasznosított papírra kerülnek.

Fordította: Hantos-Varga Márta

A püspöki szinódusról:

Ferenc pápa a 2018. szeptember 15-én közzétett  Episcopalis communio – Püspöki közösség kezdetű apostoli konstitúciójában lényegileg átformálta a püspöki szinódust, amikor a szinodalitás, vagyis az „egyház alapvető jellegének  keretébe illesztette annak létezését, minden szinten”. A szinódus három szakaszból áll. Az első az előkészítő rész, melyben megtörténik az Isten népével való konzultáció a pápa által megadott témáról. A lényegi ünnepélyes szakaszt a püspökök összejövetele adja, míg az alkalmazási fázisban a pápa által jóváhagyott szinódusi végeredményt a helyi egyházak elfogadják. A központi részben folyik a főpásztorok megkülönböztető munkája, melyet megelőz és követ egy – egy szakasz, melyet érdemben Isten népe teljességének, tagjai sokféleségében elfogadnak.

https://www.vaticannews.va/hu/papa/news/2019-09/ferenc-papa-szinodus-amazonia-delagalt-elnok-kinevezes.html

http://lexikon.katolikus.hu/P/p%C3%BCsp%C3%B6ki%20szinodus.html

A résztvevők teljes listája:

https://www.la-croix.com/Religion/Catholicisme/Pape/Amazonie-185-peres-synodaux-15-experts-55-auditeurs-auditrices-2019-09-21-1201049113

 
Read 1243 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés