Katolikus iskolák bezárása Eritreában

Miután a kelet-afrikai Eritrea kormánya ezen a nyáron huszonkilenc katolikus fenntartású kórház elkobzását és államosítását rendelte el, 2019. szeptember 3-án immár nyolc iskola bezárására került sor.

 

La Croix, RFI  2019.09.09  Lucie Sarr

Ezen a napon nem a várakozásnak megfelelően indult a tanévkezdés. Nyolc rangos katolikus oktatási intézménynél katonák jelentek meg, majd lezárták az épületeket. Az RFI [Radio France Internationale] rádiócsatorna egy eritreai papot idézett, aki szerint néhány hete a hatóságok az „tanácsolták” mintegy ötven iskolaigazgatónak, hogy ne vegyenek fel új tanulókat a következő félévre. A büntetőintézkedés három hónappal azután történt, hogy egy hasonló rendelkezés következtében csaknem harminc egészségügyi intézményt csuktak be. Az országot irányító Isaias Afewerki elnök totalitárius rendszerében az Egyház mindezidáig komoly részt vállalt azon szociális és jóléti szolgáltatások biztosításában (különösen az oktatás és egészségügy területén), amelyek megfelelő működését az állam nem tudta garantálni.

Az eritreai katolikus egyházat érő megtorlás, amelyről egy korábbi Kitekintő cikkben már írtunk, egy 1995-ben keletkezett, de soha hatályba nem lépett törvényre támaszkodik. A jogszabály arról intézkedik, hogy minden humán közszolgáltatást nyújtó intézményt az államnak kell irányítania. E szövegre reagálva annak idején a katolikus egyház írásban adott át a kormányzatnak egy „világos, pontról pontra kifejtett összegzést, mely társadalmi és spirituális feladatkörének jellegét, szellemiségét és céljait” taglalta.

A kommentátorok szerint a 24 évvel korábban született törvény váratlan alkalmazása nem más, mint az Egyház elhallgattatásának kísérlete. A többségében keresztény vallásúak (62%) lakta országban, ahol az ortodox tewahedo egyház a domináns, a katolikus közösség az egyetlen, mely a civil társadalomban felemelte hangját az igazságtalanságok ellen, illetve kiengesztelődést szorgalmazott.

Július 24-én a SECAM, az Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziumának 50 éves fennállását ünneplő összejövetelen Mgr. Menghesteab Tesfamariam, Aszmara érseke püspöktársai imáit kérte azokért a reménytelen helyzetekért, amelyekkel a helyi katolikus egyház szembesül.

A katolikusok nem egyedüli elszenvedői az említett büntetőintézkedéseknek. Az eritreai ortodox egyház már évekkel ezelőtt elvesztette intézményeit. Egy muzulmán kézben lévő iskolát pedig 2017-ben zártak be.

[Megjegyzés: az RFI közleménye hozzáteszi, hogy a katolikus intézmények, köztük a csaknem ötven iskola és száz óvoda, fontos szerepet töltenek be: vallási megkülönböztetés nélkül fogadnak diákokat és oktatókat. Az állami fenntartású intézmények hiányait próbálják orvosolni, mivel ezekben a katonaság kötelékéhez tartozó tanárok, valamint külföldről (Indiából, Kenyából vagy Etiópiából) érkezett személyek tanítanak. A fővárosban lévő muzulmán iskola erőszakos bezárása után addig nem látott demonstráció zajlott. A vezetők közül többen hónapokat töltöttek börtönben, az intézmény neves alapítója a fogságban halt meg.]

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egyéb források: http://www.rfi.fr/afrique/20190904-erythree-armee-ecoles-catholiques

https://www.vaticannews.va/hu/papa/news/2019-07/ferenc-papa-uzenete-a-secam-otvenedik-evfordulojara.html

 
Read 1056 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés