„Váltsd tettekre az Írást!" – Magyarországon szolgáló misszionáriusok találkozója Kaposváron

Szeptember 28-án szombaton Magyarországon szolgáló külföldi misszionáriusok látogattak a Kaposvári Egyházmegyébe. A küldöttek a Szent Fausztina Irgalmasság Háza lelkinapjába kapcsolódva adtak hálát missziós szolgálatukért. 

„Minden évben egy-egy püspökséget látogatunk meg a misszionáriusokkal, – fogalmaz Benvin Sebastian Madassery SVD, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója – hogy megismerhessük az egyházmegyét, a püspököt, s hogy pár gondolattal gazdagodhasson a missziós munkánk.

A mai nap a Kaposvári Egyházmegyébe látogattunk, hogy hálát adjunk Istennek a missziós munkáért. Jelen van köztük Michael August Blume apostoli nuncius is, aki Ferenc pápa nevében köszöni meg a missziós tevékenységünket.

20190928 IMG 4728

Ez a látogatás hozzáad munkánkhoz, érezzük, hogy fontosak vagyunk, számontartanak bennünket, nem vagyunk árvák. Nem mindig könnyű otthonunkat elhagyva egy másik országban szolgálni, megtanulva az ottani nyelvet és kultúrát. A mai nap vannak köztünk Brazíliából, Indiából, Indonéziából, Angliából, Paraguayból, de Romániából és Szerbiából érkező misszionáriusok is." – emelte ki a verbita szerzetes.

A találkozón Varga László megyéspüspök az Eucharisztia, mint a szeretet és a szenvedés csúcspontja címmel tartott elmélkedésében elmondta:

20190928 IMG 4717

„Jézus nem csak azzal teljesítette a küldetését, amit mondott, tanított, vagy tett, hanem azzal is, amit magára vett az emberségében. Ami Krisztus megtestesülésében történt, az történik az Eucharisztiában is, mikor Krisztus beletestesül a kenyérbe és a borba. Számomra a megtestesülés és az Eucharisztia az ellentétek egybeesése. Jézus Krisztusban egyszerre van jelen a gyermek és az önmagát kiüresítő áldozat. Ő a gazdag, mert minden az övé, minden általa lett, s közben Ő az, aki értünk szegénnyé lesz. Egyszerre gyermek, egyszerre áldozat, egyszerre gazdag, s egyszerre szegény. Benne jelen van a hatalmas, mindenható, gyógyító, csodákat cselekvő Isten és a sebezhető, keresztre feszített, önmagát végletekig kiszolgáltató Isten. Egyszerre hatalmas és egyszerre sebezhető. Ő az, aki egyesíti testében Istent aki szent, és a valóságos embert, aki képes magára venni a világ összes bűnét." – fogalmazott a  megyéspüspök.

A teljes előadás megtekinthető ITT.

20190928 IMG 4720

A délután folyamán a misszionáriusok látogatást tettek a városházára, ahol Szita Károly polgármesterrel találkoztak, aki a város múltjáról, jelenéről és hitéletéről beszélt.

„A hitélet alapja városunkban az 1063. és 1067. közötti időszakra tehető, amikor megjelentek Kaposváron a bencések, s egy apátságot alapítottak. Ez a legrégebbi műemlékünk és zarándokhelyünk ebben a városban. Legfontosabb értékünk a család. Egész gondolkodásunkat ez hatja át. Ha családról beszélünk, akkor gondolunk az édesapára, édesanyára, kisgyermekre, nagymamára és nagypapára, mindenkire, aki a családhoz tartozik. Ebből következik, hogy ugyanígy fontos a közösség is, mert ez tartja egészben és egyben a várost." – fogalmazott a polgármester.

20190928 IMG 4755

A látogatás után szentmisével zárták a programot, melyet Michael August Blume apostoli nuncius és Varga László megyéspüspök közösen mutatott be. A megyéspüspök prédikációjában Szentírás vasárnapja kapcsán beszélt a Bibliáról:

„Szent Kalkuttai Teréz anya, mikor Rómában házat nyitott a közösség férfi ágának, akkor a pásztornak egy Bibliát adott át, s hasonlóan fogalmazott: »Ismerd a Szentírást, szeresd a Szentírást, higgy a Szentírásban, váltsd tettekre az Írást, s akkor az Írás szentté tesz téged!«

Ismerd a Szentírást! Többféle ismeret van, lehet úgy olvasni, hogy bemagolom, de lehet úgy is, hogy levonom a következtetéseket az olvasott szövegből, átelmélkedem, s keresem a rémát. Azt a részt, mely egészen személyesen meg tud szólítani, s mely életem vezérfonala lesz. Azt kell tennünk, amit a Szűzanya tett, aki szívében gyakran elgondolkozott azokon a szavakon, melyeket Jézustól hallott."

A teljes prédikáció megtekinthető ITT.

20190928 IMG 4830

Mint ahogyan az az Irgalmasság Háza lelkinapon már hagyománnyá vált, a szentmise végén köszöntötték azokat, akik a hónapban ünnepelték születésnapjukat. Az alkalomból Neide Lusia Mühlbauer brazil misszionárius egy dallal, a megyéspüspök pedig egy áldással köszöntötte a születésnaposokat.

Fotó: Kling Márk

2019.09.30.

 

;

 
Read 1920 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés