„Legyünk Krisztus követői!" – oltár- és orgonaszentelés Segesden

Szeptember 15-én délután Varga László megyéspüspök felszentelte a segesdi Szent László Plébániatemplom restaurált főoltárát, illetve újonnan elkészült orgonáját.

Az ünnepi szentmisében Krisztus követéséről beszélt a megyéspüspök: „A fájdalmas Szűzanya emléknapján szemléljük a Szűzanyát, aki követte Krisztust. Aki utánam akar jönni, – mondja Jézus – az tagadja meg önmagát, vegye fel keresztjét minden nap, s kövessen engem.

A Szűzanya a feltámadás hitével tudott végig menni Jézussal a keresztúton, példát adva nekünk. Minket is a tanítványságra, a követésre hív Jézus. Arra, hogy legyünk az Ő tanítványai és követői, miközben emlékezünk a Szűzanyára. Imáinkban kérve a segítségét, kövessük példáját!

20190915 IMG 4076

Legyünk Krisztus követői, tanítványai! Ha erre igent mondunk, akkor ezen az úton példánk és segítőnk lesz Mária abban, hogy miként kell megtagadni magunkat, miként kell kiüresíteni magunkat, s hogy miként vegyük fel a Krisztus-követés keresztjét, s hogy mit jelent a feltámadás hitében végigjárni a saját keresztutunkat. Köszönjük meg a Szűzanya példáját, hűségét, kérve közbenjárását, hogy legyünk bátrak igent mondani Krisztus követésére, vállalva a tanítványságot, s mindazt, ami ezzel együtt jár."

A főpásztor szavai után Kóré Mihály plébános adott hálát az elkészült munkáért, Isten áldását kérve mindazokra, akik segítették a munkálatok elkészültét, majd Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szólt a jelenlévőkhöz:

20190915 IMG 4098

„Tamási Áronnak Ábel trilógiája egy nagyszerű regény. A harmadik részben, mikor Ábel Amerikába utazik, felteszi a kérdést az író, s úgy tűnik, meg is tudja válaszolni: – Miért vagyunk a világon? Azért, hogy valahol otthon legyünk. – Talán arra akart utalni Tamási Áron, hogy ez az otthonlét mégsem egy távoli földrész, hanem a szülőhaza, szülőfalu, a szülőföld. Ezen a válaszon túl sok olyan választ tud adni a kereszténység, amelyre itt, Segesden is büszkék lehetünk.

Ilyen válasz IV. Béla királyunk élete. A tatárjárás után IV. Béla innen alapította újra az országot. Gondoljunk arra, hogy több mint egy évtizedig innen működött a kancellária, IV. Béla királyunk innen adott ki olyan leveleket, melyek újra elindították ezt az országot.

Ha ennek a királynak bölcsességét nézzük, akkor kötelességünknek tartjuk, hogy segítsük az itt élőket. Nem véletlenül határoztuk el, hogy a segesdi templomot és ferences kolostort megújítjuk" – fogalmazott az államtitkár, majd köszönetét fejezte ki mindazok felé, akik részt vettek a munkálatokban.

2019.09.16.

Fotó: Kling Márk 

 

 
Read 2510 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés