Ifjúság

Elérhetőségek:

ifjusagpasztoracio@gmail.com

Kisiván Csaba (diakónus)
ifjúsági referens
+3630/756-3383
csaba.kisivan@gmail.com

Sándor László atya
hivatás referens
+3620/249-4383
slaci.atya@gmail.com

Bálint Gábor atya
vezető hittanár , egyetemi lelkész
+3630/633-0668
balintgabor8021@gmail.com

Borza Miklós atya
ministráns referens
+3630/629-4586
borza.miklos@gmail.com

Udvardy Márton
püspöki szertartó és evangelizációs munkatárs
+3630/334-4667
evangelizacio.kaposvar@katolikus.hu

Programok

 

 

 

Április 7.    Irgalmasság Konferencia Kaposvár

Külön szeretettel hívjuk erre az alkalomra is az ifjúságot, ahol lesz lehetőség gyónásra, közbenjáró imára és arra is, hogy kisebb „műhelyekben” megismerhessék az irgalmasság testi-lelki cselekedeteit.

 

Április 13 – 15.    Antióchia Hétvége – Nagykanizsa

Felelős: Gál Gábor      06/30552-9042; galgabo@gmail.com

Az Antióchia Hétvége a fiatal felnőtteké.

Esetleges kivételektől eltekintve az ajánlott életkor 15-27 év a résztvevők számára. A bevezetők, a kiscsoportos beszélgetések, az étkezések, a zene, a játék, a közösen eltöltött esték és a liturgiák olyan légkört alakítanak ki, hogy a jelenlévők ténylegesen találkozni tudnak Jézus Krisztussal, és megtapasztalhatják egyháza erejét és szépségét.

 

Az Antióchia Hétvége felkínálja a lehetőségét annak, hogy:

– felfedezhessük saját alapvető jóságunkat és Isten szeretetét irántunk
– felismerhessük Jézus feltétel nélküli szeretetét, amely mintául szolgál saját életünk számára is
– megérezhessük a keresztény közösséghez való tartozás erejét és támogatását
– elkötelezzük magunkat arra, hogy követjük Krisztust és növekszünk a vele való egységben az ima, a szentírásolvasás a szentségek és a közösség által.

A Hétvége dinamikája a társak egymás iránti szolgálatára épül.A bevezetők (bevezető előadások) személyessége elősegíti, hogy őszinte, nyitott légkör alakuljon ki. A kiscsoportos beszélgetések lehetővé teszik, hogy a résztvevők őszintén meg tudják osztani a többiekkel érzéseiket, amely szabaddá tesz minden embert arra, hogy közelebb kerüljön Jézushoz, és társaihoz. A közös, személyes imák, étkezések, elvegyítve zenével és szórakozással, erősíti azt a köteléket, hogy egymáshoz tartozunk, mint Krisztus Testének tagjai.

 

Április 14.    Egyházmegyei Hittanverseny – Csurgó

 

Április 14.    Nyíltnap az Esztergomi Szemináriumban

Felelős: Sándor László atya (hivatásreferens)

Mindazok jelentkezését szeretettel várjuk, akik hivatást éreznek magukban a papságra vagy az útkeresésük során nyitottak erre a hivatásra is.

 

Május 5.    Mindszenty Zarándoklat Esztergom

Az Eucharisztikus Kongresszusra való készületbe illeszkedő program, jelentős ifjúsági részvétellel (ministránsok, lelkiségi mozgalmak, közösségek).  A részvétel egyéni jellegű!

 

Május 12.    Egyházmegyei zarándoklat

Felelős: Fekete Csaba     30/9699-471; 9699471@gmail.com Helyszín: Ludbreg (Szent Vér kegyhely) és Marija Bistrica

A zarándoklatra külön tervezünk ifjúsági programot, illetve megfelelő számú jelentkező esetén külön ifjúsági buszt is indítanánk.

 

Május 18-20.   Emmánuel Ifjúsági Hétvége

Szeretettel várjuk a 15 év feletti fiatalokat a katolikus Emmánuel Közösség szervezésében egy ifjúsági hétvégére. Péntek estétől vasárnap kora délutánig vidám hangulatban előadások, sok játék, közös ima, beszélgetés.  Téma: Mi az élethivatásunk? Érdeklődni lehet Török Daniellánál ( torokda@gmail.com)

 

Május 26.    Egyházmegyei Nap – 25 éves a Kaposvári Egyházmegye

Ifjúsági programokért felelős: Kisiván Csaba

Az egész napos programok között külön ifjúsági programokkal és változatos „műhelyekkel” és programokkal várjuk a fiatalokat.  Az idei évben ez az ünnepi alkalom ad helyet az egyházmegyei ministránstalálkozónak is, valamint egyben a római ministránszarándoklat egyik előtalálkozója is lesz ez a program.    (Részletes programmal később tudunk szolgálni.)

 

Július 2−5.    Ifjúsági Vezetőképző Tábor

Felelős: Kisiván Csaba

Olyan 16-25 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk, akik plébániáikon és/vagy lelkiségi mozgalmakban aktívan részt vesznek (vagy részt szeretnének venni) a közösségi élet szervezésében, vezetésében, kiscsoportvezetésben.  A jelentkezéshez szükséges plébánosi vagy lelkivezetői ajánlás.   Részvételi díj: 15.000 Ft (További részletek később.)

 

Július 11−15.   Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat

Részvétel egyéni jellegű!

 

Július 17−22.   Táborhegyi Napok

Felelős: Nyolc Boldogság Katolikus Közösség – Homokkomárom

A tábor 16-35 év közötti fiataloknak szól. Öt napos, helyszíne a közösség homokkomáromi háza. Az előadások minden évben egy, a pápa által kiemelt témához kapcsolódnak. Az elmúlt években téma volt a hit, az elkötelezett keresztény élet, az evangelizáció, a Szentírás, a teremtés. Az előadások adják meg a tábor fő vonalát, amit kiegészít több, a fiatalokat érintő kérdésekkel foglalkozó fórum, például: jegyesség, házasság, szerzetesség, együttérzés, Szentlélek, karizmatikus megújulás, Mária-tisztelet. A tábor alatt kiemelt helye van a szentmisének, egyéb közös és személyes imádságnak, a kiscsoportos tevékenységeknek, beszélgetéseknek és a személyes meghallgatásnak.

 

Július 15-19.; 20-26.  Újudvari tábor

Felelős: Arányi Zoltán atya; Gál Gábor http://www.ujudvaritabor.hu 06-30/304-2751;  tabor.ujudvar@gmail.com

A tábor 1994 óta kerül megrendezésre az újudvari TV-torony tövében. Nevét Szent Ritáról, a lehetetlen kérések védőszentjéről kapta. A résztvevők az alsós (5 nap, 4 éjszaka), a felsős (7 nap, 6 éjszaka) turnusok közül választhatnak. A szervezők célja, hogy a vadregényes környezetben szervezett egyházi, ismeretterjesztő, sport, és játék programokkal a lehető legtöbb gyermek számára biztosítsanak izgalmakkal teli értékes nyári kikapcsolódást.

 

Július 29 – augusztus 3.  Római Ministráns Zarándoklat

Felelős: Borza Miklós atya

 

Augusztus 1 – 6.    Ifjúsági Zarándoklat és Találkozó Međugorje

Felelős: Fekete Csaba diakónus

Egy különleges helyre hívunk téged! Közel 60 országból több mint 50.000 ember lesz ott. Örülnénk, ha idén Te is velünk tartanál. Amit ott kaphatsz, az több mint valami: Valaki. Nagyszerű lehetőség arra, hogy önmagadra és Istenedre lelj, hitedben pedig mélyebbre evezz.  Jelentkezési korhatár: 15 év

 

Augusztus 5−10.   Imatábor

Felelős: Németné Horváth Emília (Memi) memi.nemeth@gmail.com

A francia imatáborok mintájára honosodott meg nálunk a nagykanizsai Jézus Szíve Plébánia aktív szervezőin keresztül, akik fontosnak érzik az ifjúság szívébe olyan élményeket adni, melyek fölkeltik az Istenszeretet fontosságát az életükben. Tudjuk jól, hogy nehéz versenyezni a korunk által alkotott eszközökkel szemben egy belsőleg nyugodtabb és Istenre figyelőbb életre, de ezek a táborok ezt is elősegítik a fiatalokban. A mindennapi szentmise és az evangéliumok korcsoportnak megfelelő feldolgozása mellett sok gazdag programban vehetnek részt a fiatalok ebben az egy hétben.

Korosztályok szerint három helyszín: 2 – 5 osztály: Galambok 6 – 8 osztály: Homokkomárom gimnázium – egyetem: Garabonc

 

Szeptember 15.   Ifjúsági Eucharisztikus Nap (NEK) – Budapest

Felelős: Kisiván Csaba

Erre a programra közös buszt szervezünk a fiataloknak, valamint azon zenei szolgálatot teljesítőknek, akik érintettek az Eucharisztikus Kongresszusban.

 

Október 6.    Nagymarosi Ifjúsági Találkozó

Felelős: Kisiván Csaba

Erre a programra közös buszt (igény esetén többet is) szervezünk a tavalyi évhez hasonlóan.

 

Október 20.    20 éves Antióchiás Jubileum – Nagykanizsa

 

Október 26−28. ???   Testteo’ hétvége – Kaposvár

Felelős: Kisiván Csaba

 

A TESTTEO’ hétvége 18-35 éves fiataloknak szól, életállapottól teljesen függetlenül. Szeretettel várunk, akkor is,

– ha még keresed a hivatásod, és még nem tudod, hogy a házasság vagy a megszentelt élet a te utad,

– ha párkapcsolatban vagy,

– ha még nem találtál párt,

– ha jegyes vagy, ha házas vagy!

 

A TESTTEO’ hétvége, 2,5 napos lelki képzés. Szemléletmódunkban Szent II. János Pál pápát szeretnénk követni. Nézőpontunkat a személyes életállapotunkból (egyedülálló, párkapcsolatban élő, jegyes, házas, papnövendék, pap, megszentelt életű) és környezetünkből származó tapasztalat és az Egyház tanítása formálja. A TESTTEO’ hétvége során amellett, hogy 8 előadásban bemutatjuk a test teológiájának tanításának fő mondanivalóját, tanúságtételekben és kiscsoportos beszélgetésekben személyes tapasztalatainkat is megosztjuk, ill. naponta lehetőséget teremtünk arra, hogy szentmisében és a kiengesztelődés szentségében találkozhassunk Jézus Krisztussal. Miért? Azért, hogy egyre teljesebben megismerjük a megtestesülés és a megváltás misztériumát, továbbá hogy egyre jobban tudjuk önmagunkat testestül-lelkestül a másiknak ajándékozni.

 

November 3.    Ifjúsági Közösségvezetők Találkozója

 

Katolikus Karitász Ifjúsági és Gyermek Tagozat

Felelős: Kisiván Csaba

A Kaposvári Egyházmegyei Karitász ifjúsági valamint gyermek tagozatot hirdet meg. Az egyházmegye teljes területén vannak önkénteseink, azonban nagyon csekély a számuk az ifjúsági önkénteseknek.  Nagy szeretettel várjuk 10 és 22 év közötti fiatalok jelentkezését, akik úgy érzik, hogy szívesen segítenének rászoruló embertársaiknak valamilyen formában . A jelentkezés semmilyen jelegű kötelezettséget nem jelent, mindenki saját szabadidejének megfelelően tud bekapcsolódni. A jelentkezők értesítéseket kapnak az aktuális programokról, melyeken számítanánk segítségükre. Az önkéntes tevékenységért – akinek szükséges – Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)-i önkéntes órákat tudunk igazolni. A továbbiakban szeretnénk az ifjúsági önkénteseknek ingyenes képzéseket szervezni, melyek nem csupán a Karitász tevékenységet segítenék, hanem az élet különböző területein is hasznosíthatók a fiatalok számára. (pl. önkéntesség, beteglátogatás, elsősegélynyújtás, stb.) A képzéseket, valamint magát a programot az Irgalmasság Háza Szolgálatával együttműködve szervezzük. Várjuk olyan – akár 22 évesnél idősebb – fiatalok jelentkezését is, akik szívesen lennének kisebb ifjúsági/gyerek karitász csoportok vezetői.

 

 

 

Lelkiségi mozgalmak

 

ANTIÓCHIA

Mi az Antióchia?

Az Antióchia a fiatalok egymást szolgáló plébániai közössége, korosztálya kb. 16-24 év közé esik. A közösséghez a fiatalok társaik meghívására, rendszerint az ún. Antióchia Hétvégén keresztül csatlakoznak. A hétvégi programot rendszeres, heti találkozók követik, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy a fiatalok meghallgassák egymást, megbeszéljék, és jobban megértsék, mit jelent ma katolikusnak lenni.

Az Antióchiát az első ismert keresztény közösségek helyéről nevezték el. „A tanítványokat először Antióchiában nevezték keresztényeknek” (ApCsel 11,26).

Háttér

Az Antióchia programot az 1960-as években fejlesztették ki az Egyesült Államok Indiana államában lévő Notre Dame katolikus egyetemen és kollégiumi programként szervezték. 1973-ban alakították át a középiskola korosztálya számára, és plébániai alapokra helyezték. Az Antióchia 1980-ban került Ausztráliába, onnan pedig az ausztráliai Antióchia közösségek munkájának és szeretetének köszönhetően 1994-ben jutott el Magyarországra. Nyolc fiatal, egy házaspár és egy atya tapasztalta meg először az Antióchia élményét, akik nagy lelkesedéssel, elkötelezetten indították útjára ezt az ifjúsági missziót hazánkban. Az első magyarországi Antióchia Hétvégét a Szt. Rókus plébánia Antióchia közössége tartotta 1995 februárjában.

Az Antióchia célja

A keresztény közösség megtapasztalása által segíti a fiatalokat abban, hogy növekedjenek Krisztus és az Egyház szeretetében – olyan közösségben, amely mindig befogadja és támogatja őket.

De mégis, mi is az Antióchia?

Az Antióchia egy szenzációs élmény. Az Antióchiában azt tapasztalhatod meg, hogy itt minden egyes ember elfogad téged úgy, ahogy vagy. Észreveszik a jó tulajdonságaidat és szeretnek érte. Észreveszik a rossz tulajdonságaidat és elfogadnak azokkal együtt. Az antióchiások már akkor szeretnek téged, amikor újonc vagy az Antióchia Hétvégén és még csak most ismertek meg. Talán már akkor imádkoztak érted, amikor még nem is találkoztak veled.

Az Antióchia keresztény, katolikus közösség. Befogadja a vallásukat gyakorlókat is, és az Istent kereső embereket is. Az Antióchiában a valódi krisztusi közösséget élheted meg: ahol nem csak attól vagy keresztény, hogy vasárnaponként templomba mész. A plébániai közösségben megtapasztalhatod, mit jelent az Egyház tagjának lenni, amelyben minden tag fontos, a maga szolgálata szerint. Az Egyháznak nagy szüksége van rád, éppen rád, a Te képességeidre, tehetségedre, fiatalos energiádra, gondolkodásodra, szeretetedre.

Az Antióchia növekedés a hitben. A Hétvégén egymást hallgatjuk meg a bevezetők révén, amit a közösség tagjai mondanak el a saját életükről és hitükről. Ezután kis csoportokban beszélgetünk saját élményeinkről. Megdöbbentő őszinteséget fogsz tapasztalni a bevezetőkben és a beszélgetésekben is. A közösségben senki sem titkolózik, „vetít” úgy, ahogy azt teszik az emberek szinte bármilyen más közegben, mert itt senki nem vet meg azért, amilyen vagy.

Az Antióchia igazából sokkal több annál, mint amiket itt leírtunk. Az Antióchia a Szentlélek működésének megtapasztalható bizonyítéka. Soha senki nem tudta még megfogalmazni, hogy az Antióchia Hétvégék mitől lesznek minden alkalommal olyan nagyon jó élmények. Éppen ezért Neked is csak javasolni tudjuk, hogy gyere el egy Antióchia Hétvégére!

Forrás: www.antiochia.hu

 

A Kaposvári Egyházmegyében három helyen működik Antióchia: Kaposvár, Siófok és Nagykanizsa

Egyházmegyénkben általánosan érdeklődni lehet:

Kisiván Csaba: ifjúsági referens

+3630/756-3383

csaba.kisivan@gmail.com

 

KATOLIKUS KARIZMATIKUS MEGÚJULÁSI MOZGALOM

A Katolikus Karizmatikus Megújulás a karizmatikus mozgalom katolikus változata.

Kezdetét a Szentlélek Kongregáció által fenntartott pittsburghi (Pennsylvania, USA) Duquesne Egyetem oktatóinak és hallgatóinak egy hétvégi lelkigyakorlatától számítják, akik arra törekedtek, hogy a Szentlélek megújítsa azokat a kegyelmeket, melyeket a keresztségben és a bérmálásban kaptak. Ezt nevezik Szentlélek-, vagy Lélek-keresztségnek.
Amikor 1967. február 18. éjszakáján az egyetem kápolnájában kitárt karral imádkoztak, úgy érezték, hogy a Szentlélek ereje tölti el őket. Ez a megtapasztalás rövid időn belül sokfelé megismétlődött az USA katolikusai között. Azóta a világ összes földrészén jelen van a lelkiség. Egy 1990-es statisztika szerint több mint hetvenmillió katolikust tudott a lelkiségi mozgalom megszólítani. Ezek közül több mint tizenegymillió maradt aktív a statisztika készültekor.

1975-76-ban alakultak az első karizmatikus csoportok Magyarországon. A közösségek összefogásával és az ICCRS támogatásával jött létre a Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Országos Tanácsa, amely 1989. február 4-én hivatalosan is bemutatkozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és Paul Cordes érsek, a Világiak Pápai Tanácsának elnökhelyettese előtt. Tagjai (kb. 45 fő) az ország nagyobb közösségeinek, imacsoportjainak, illetve régióinak küldöttei. Ők választják a 8 tagú Szolgáló Bizottságot.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a helyi megyés püspökök irányelvei alapján működő Országos Tanács és a Szolgáló Bizottság feladata az ország területén működő karizmatikus imacsoportok, közösségek összefogása, koordinálása, tájékoztatása, vezetése. Ennek egyik megvalósulása az 1992 óta évente Budapesten megrendezésre kerülő Országos Karizmatikus Találkozó. Több ezer katolikus szokott ezen a rendezvényen összejönni dicsőítésre, imádkozásra, Oltáriszentség-imádásra, tanítások hallgatására, és szentmisén való részvételre. Itt lehetőségük van a kívülállóknak, érdeklődőknek, keresőknek megismerkedniük a lelkiséggel és a közösségekkel.

Forrás: http://mkkm.hu

 

Kaposvári Egyházmegyében érdeklődni lehet:

Udvardy Márton: püspöki szertartó és evangelizációs munkatárs

+3630/334-4667

evangelizacio.kaposvar@katolikus.hu