Családok

Jegyes felkészítés

Szentségi házasságra való felkészítést szervezünk a 2018-ban házasulandó párok számára. A jegyesoktatás a Kaposvári Püspökség székházában lesz, összesen két hétvégét felölelő programmal (péntek estétől szombat estig), melyet képzett házaspárok bevonásával tartunk. A jegyespárok számára meghatározó élmény, amikor 5-10-20-30 éve házasoktól hallhatnak tapasztalataikról, arról hogy mennyi örömöt ad nap, mint nap a család és arról is, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük.

Ezt követően a párokat az eskető atyák készítik fel a szentségekhez járulásra és az esküvői szertartásra.

Az egyházmegye távolabbi részéből érkező jegyespároknak – szükség esetén – szállást biztosítunk a püspökségen.

A hétvégék időpontjai: 2018. március 2-3. és március 23-24. pénteken 18 órától 21.30-ig, szombaton 9 órától 20 óráig.

Érdeklődni Nyéky Kálmán családreferens atyánál, valamint Radnai István és Márta családreferens házaspárnál, illetve Balázs Laci és Bea szervezőknél (ballaszmail@gmail.com, 20/4547443) lehet.

Jelentkezni február 20-ig itt lehet:

Jelentkezés jegyes felkészítésre

 

 

 

jEgyben – Készülj a házasságra!

Frissen „diplomázott” családtréner csapatunk első közös projektje volt 2015. tavaszán az első egyházmegyei jegyes-felkészítés. Ezt újabb kettő követte, eddig összesen 53 pár vett részt ezeken a hétvégéken.

Mi is ez tulajdonképpen?

Minden csatornán azt halljuk – naponta akár többször is -, hogy a házasság válságban van, eljárt felette az idő. Nemcsak a mosógépet, bútort, kocsit érdemes lecserélni, ha tönkremegy, hanem a társunkat is.

Ennek a szemléletnek próbálunk elébe menni és pozitív példát közvetíteni a házasságról. A negatív hangok és rossz példák ellenében szeretnénk megmutatni, hogy lehetséges boldog házasságban élni, de ez nem megy magától, hanem tenni kell érte.

Célunk nem csak a házasságkötésre való felkészítés, hanem egy (remélhetőleg) hosszú házasságra is.

Kinek ajánljuk a részvételt?

–          Házasságkötés előtt álló pároknak, jegyeseknek.

–          Olyan együttjáró pároknak is, akik bizonytalanok abban, hogy a jelenlegi társuk-e az igazi.

–          Fiatal, néhány éve házasodott pároknak.

Mikor lesz ez legközelebb?

2018. március 2-3, és 23-24. (pénteken este 18-tól 21:30-ig, szombaton 9-től 21:30-ig). A két hétvége együtt egy kurzus.

Miről lesz szó?

Többek között a női-férfi különbségekről, a kommunikációról és a konfliktuskezelésről, a pénz – és az idő helyes beosztásáról, a szeretetnyelvekről, családtervezésről, a szülőkkel való kapcsolatról és még sok minden másról is.

A témákat sok beszélgetéssel és játékkal igyekszünk színesebbé, könnyebben befogadhatóvá tenni.

Miért érdemes eljönni?

Érdekes és hasznos témákról lehet hallani baráti légkörben. Lehetőséget ad tartalmas beszélgetésekre hasonló élethelyzetben élő párokkal. A hitelességet azzal biztosítjuk, hogy a képzést tartó házaspárok 10-20 (sőt, egyesek 30) éve élnek kiegyensúlyozott (megküzdött) házasságban. Ebben a légkörben a jelenlévő plébános atyák is közvetlen, baráti kapcsolatot alakítanak ki a házasulandó párokkal.

Minden jegyespár igazolást kap a képzésen való részvételéről.

Az alábbiakban egy korábbi résztvevő írását közöljük a jegyes-felkészítésről:

Abban az időben, amikor mi ezekre az alkalmakra jártunk, az (akkor még) vőlegényemmel, igen sok pár vett részt velünk együtt. Ha jól emlékszem, közel 30 pár is jelen volt. Így 4 nagy csoportra osztottak bennünket, hogy ezeken a beszélgetéseken ne legyünk túl sokan és mindenkire sor kerülhessen. Minden hétvégére volt egy vagy két téma kijelölve, ami körül akkor forogtunk és járattuk az agytekervényeinket.

Pl.: milyen típusú emberek vagyunk, és így hogyan kezelünk egy konfliktushelyzetet? Vagy milyen szeretetnyelvet beszélünk és mi a párunké? Milyen „bogarai” lehetnek a társunknak és természetesen nekünk is? Vajon hol csúsznak el a házasságok, mi a titka a boldog házasságnak? Na, erre pontosan tudom a választ. Nem kell hozzá semmi más, mint…… Még szép, hogy nem fogom elmondani! Tessék elmenni és megfejteni a jó házasság titkát! Persze csak ha igazán fontos számotokra és hajlandóak vagytok tenni érte. J

Ezeket egy-egy előadó házaspár szájából hallhattuk, akik már bizony több éve, évtizede élnek házasságban, gyermekeikkel családjuk körében.

Oké, ez nem a jegyesoktatás reklámozása, csak egy vélemény arról, miért volt érdemes és hasznos elmenni, időt és energiát szánni rá, amiből tudom, manapság mindenkinek kevés van és kétszer is meggondolja, mire pazarolja. Mert nem tudjuk, milyen nagy fába vágjuk a fejszénket. Azt látjuk, hogy a házasság nem fenékig tejfel, de nehézségeire, betegségeire van „gyógymód”, és ami a legfontosabb: nehogy azt higgyétek, csak ti ketten léptek bele! Minden házasság egy hármas kapcsolattal kezdődik. Benne leszel te, a párod és az Úristen. Ő az a harmadik fél, aki áldását adja rátok és ezzel biztosítja védelmét és szeretetét felétek. Ő az, aki ott van bennetek és így köztetek is, hogy támogasson, hogy szeressen, hogy vigasztaljon, ha kell, hogy veletek együtt örüljön, hogy mindig jelen legyen, akihez bármikor fordulhattok, hogy ott legyen mankónak és támasznak. Ezt ne felejtsétek el soha és ez legyen a szemetek előtt, amikor Isten színe előtt házasságot köttök egymással.

Isten áldjon Benneteket! J

2018-ban szeretnél házasságot kötni? Vagy szeretnél egy kis időt a párkapcsolatodra szánni?

Ne maradjatok le Ti sem! Jelentkezz most!

 

 

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

Jegyesoktatói tapasztalatunk, hogy a fiatalok nagy hiányossággal érkeznek életük meghatározó eseményéhez. Sokszor nagyon minimális ismeretük van önmagukról, a másik nem sajátosságairól, illetve az emberi kapcsolatokról. A nemiségről való helyes látásmód kialakítása és a házasságra való felkészítés kisgyermekkorban kezdődik a családban (AL208), illetve a kisiskoláskorban, majd a serdülőkorban folytatódik, és csak harmadik állomása a jegyesek felkészítése (Ferenc pápa).

Szeretnénk a családi életre nevelést (CSÉN), mint az iskolai oktatás és nevelés tárgyát, az egyházmegye katolikus és önkormányzati iskoláiban is szorgalmazni és lehetőségét megteremteni. Erre kormányzati szándék is van. “Az új NAT-ban a családi életre nevelés kiemelt fejlesztési terület lett 2013-ban. Az oktatásirányítás feltett szándéka, hogy ez a témakör is minden tantárgyban – integrálhatóságától függő mértékében – megjelenjen (pl. Biológia; Történelem; Magyar; stb.). Önálló tantárgyi keretben a következő három tantárgy esetében jelennek meg hangsúlyosan a családi értékek: Erkölcstan; Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy; Etika. A nevelőtestületek dönthetnek az évfolyamonkénti órakeret 10%-ának (szabad órakeret) felhasználásáról. Dönthetnek például arról, hogy ebben a 10 %-os keretben szabadon választható tantárgyat vezetnek be. Így lehetőség nyílik arra is, hogy a CSÉN külön tantárgyként vezetődjön be, heti 1 órás keretben az 1-12. évfolyamon. ”(Részlet Bodó Márton NAT titkár összefoglalójából, 2013.) Ezt a munkát segíti a CSÉN Kerettanterv, melynek kidolgozásában Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes vezetésével a Kecskemét-Széchenyi Városi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) és az Életünk a Család! Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársai vettek részt. A jövő évben szeretnénk Kaposváron is megszervezni egy CSÉN oktatóképzést. Ezt előkészítendő 2017. december 1-jén „Boldogabb családokért” Családi Életre Nevelés (CSÉN) módszertani bemutatót és tájékoztatót tartottunk.

A bemutatót tartották: a CSÉN program kidolgozói, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes és a Parázs Központ munkatársai.

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet: Radnai István és Márta egyházmegyei családreferens házaspár 30/283-7734, illetve a radnaihp@gmail.com.