Püspökszentelés és -beiktatás a székesegyházban Az új főpásztor Mária oltalmába ajánlotta egyházmegyéjét

Csaknem négyezren sereglettek össze az új kaposvári megyéspüspök, Varga László szentelésére és beiktatására szombaton a fatimai jelenések 100. évfordulóján. A kaposvári székesegyházban Dr. Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, valamint Balás Béla emeritus püspök, a magyar püspökkari konferencia tagjainak, a papság, a testvéregyházak és a határon innen és túlról érkező papok és hívek jelenlétében zajló szertartáson az új püspök egyebek mellett arról beszélt: Krisztusközpontú, irgalomra épülő egyházat szeretne. Ezért indítja el az irgalmasság házait, és hívja együttműködésre azokat, akik irgalommal vannak a másik iránt, érzik az Oltáriszentségben, a dicsőítésben és a szemlélődésben rejlő erőt, s akikben él az evangelizáció iránti vágy.

A székesegyházi összesített kórus és a kaposfüredi gitáros-énekes csoport zenei szolgálatával zajló, felemelő szertartáson részt vett Soltész Miklós államtitkár és Cseresnyés Péter helyettes államtitkár, dr. Mátrai Márta háznagy, dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Szita Károly kaposvári polgármester, jelen voltak Somogy országgyűlési képviselői, a megye és a város notabilitásai, de az ünnepi eseményen megjelent Eperjes Károly színművész, Sándor György humoralista és Hager Ritta textilművész is.

Elsőként Balás Béla köszöntötte a vendégeket, majd kihirdették a pápai bullát, melyben Ferenc pápa Varga László atyát, a Szent Imre-templom plébánosát, általános püspöki helynököt mint az egyház egyik „kipróbált szolgáját” nevezi ki a Kaposvári Egyházmegye élére. A bejelentést vastaps fogadta. Ezt követően a bíboros méltatta a szentelendőt. Mint mondta: László atya szívügyének tekinti az Oltáriszentség tiszteletét, s ha őrizzük és imádjuk a templomokban, ha hittel hordozzuk végig városainkban, Isten megáld mindannyiunkat. Kitért a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszusra is, amely nagyszerű alkalom arra, hogy missziós szeretettel forduljunk a világ felé. A bíboros azt kívánta: „Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett benned!”

A Mindenszentek litániája alatt Laci atya az oltár előtt földre borult, majd a bíboros a társszentelőkkel megkente az új püspök homlokát, átadták az evangéliumos könyvet és a püspöki szereket: a gyűrűt, a süveget és a pásztorbotot. Ezután az új püspök elfoglalta a püspöki széket, majd a püspökök békecsókja, s a papok parolája következett. Az áldozást követően Varga atya Szűz Mária oltalmába ajánlotta a Kaposvári Egyházmegyét, s a Te Deum közben  áldást osztott.

Dr. Veres András, a püspökkar nevében kívánt reményteli szolgálatot püspöktársának, Somos László kaposfői esperes a papság és a hívek nevében köszöntötte az új főpásztort, aki egyetlen szót írt címerébe: Irgalom. Beszédében további imákra buzdított, s bejelentette: az egyházmegye általános helynökének Somos Lászlót, püspöki irodaigazgatónak Tomanek Pétert, gazdasági vezetőnek Kocsisné Németh Zsuzsannát kérte fel. Az egyháztörténeti jelentőségű szertartás ünnepi áldással zárult.

Részlet a Somogyi Hírlap 2017. május 15-i számából.

Lőrincz Sándor

Fotó: Kovács Tibor