Egyházmegyei ifjúsági farsang a Kaposvári Egyházmegyében

2017. február 18-án ismét lélek-kapuk nyíltak, megélhették a találkozás, a közösség erejének örömét Balatonszemesen, ahol 19. alkalommal hozott össze időset, fiatalt, kicsit és nagyot, ifjúsági találkozó keretében. Borza Miklós, balatonszemesi plébános azzal a  gondolattal nyitotta meg a találkozót, hogy amit itt kapunk, azáltal legyünk jobbak és egyre több jót tegyünk másokkal. Vigyük tovább a lelkünkben és adjuk tovább a szeretetet.Legyünk tiszták, hősök, szentek! – hangzott el a tanítás során Roca Daniel esperes, babócsai plébánostól a felhívás, mely  az egész találkozó szellemiségét áthatotta. Több értékes gondolata között felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a szentmisére járás nem kedv kérdése, hanem kötelesség a keresztény ember számára, abban az értelemben, ahogy az édesanya is felkel a gyermekét éjszaka megetetni – szeretettel, jó szívvel vállalni a kötelességeimet. A felnőttek, szülők ne csak küldjék, vigyék a gyermeket a templomba! Ne hagyják, hogy az „ágyikó melege” vagy a „gagyi tévé” érzelmileg befolyásolja a gyermeket!

Szent László király emlékévében fontos, hogy a lelkünk egyre nemesebbé váljon, hagyjuk, hogy Isten vezessen, legyünk példaképek a környezetünkben, „világítsunk”, bocsássunk meg annak is, aki ellenségesen viselkedik. Ne legyen „ciki” jónak lenni!

Róka Dani atya még arra is felhívta a hallgatóság figyelmét (humoros hasonlattal), hogy olyan nincs, hogy valakinek nincs bűne. Ha valaki úgy érzi, hogy nincs bűne, akkor 3 lehetőség van:

- vehet egy repülőjegyet Rómába a szentté avatására

- helyet cserélhet a Mária szoborral

- vagy  megpróbálhatja felébreszteni a lelkiismeretét :)

A tanítással párhuzamosan Nyéky Kálmán atya kaposvári plébános, a kicsik nagy örömére, Riska és Csibe segítségével elevenítette fel Szent Imre herceg és Szent László király, egyházmegyénk védőszentjének életét. A vidám hangulatú előadást, énekek tettek mozgalmassá, a kicsik pedig nagy tapssal jutalmazták.

A szentségimádás és az azt követő szentmise alatt is a zenei szolgálatot a nagykanizsai Magvető közösség végezte. (Némethné Horváth Emília) és csapatának dalai ismét magasba emelték lelkünket.

A falu „gasztroangyalai” (lelkes hívek) immár 19. alkalommal gondoskodtak arról, hogy a hasunk is megemlegesse a találkozót. A finom szendvicsek mellett pogácsa, sütemény és tea is várt ránk.

A délutáni program során a kisebbeket kézműves foglalkozásokra hívták, szép számmal jöttek is. Az ügyes kezű gyerekek a siófoki ferences nővérek, Koncsag Renáta helyi hitoktató, Niki, Zsú és Bözsi segítségével készítettek szebbnél szebb dolgokat.

Ezzel párhuzamosan a nagyobbakat egy stratégiai játék – Út a dicsőséghez – várta, melyet Nagy Attila, Kollár Róbert, Illyés Richárd és Müller Tamás vezetett. Az izgalmas játék végén a legjobbat királlyá koronázták.

A találkozót Novák Gergő vezette táncház zárta, melyben a talpalávalót a Dió banda húzta.

A találkozó főszervezője  Idén is Nagyné Tóth Mónika volt, akinek Borza Miklós balatonszemesi plébános és Balogh Erzsébet ladi  tanítónő voltak a segítői.

További fotók megtekinthetők itt:

A balatonszemesi találkozó képei

Kaposvári Egyházmegye /Kiss Iván

Fotók: Hunyadi László