Jótékony célokat szolgál a lassan nagykorúvá váló keresztény bál, nagy sikerrel rendezték meg a XVII. Marcali Katolikus Bált

A Marcali Római Katolikus Egyházközség minden évben – a farsangi időszakban – szervezi meg, a mindig sok embert vonzó közösségi bálját. E rendezvény azonban nemcsak a keresztény hívek, hanem minden jó szándékú ember előtt nyitva áll, azok számára is, akik szeretnek közösségben lenni és együtt ünnepelni, beszélgetni, táncolni, miközben minden évben finom vacsora várja a bálozókat. Az idei XVII. Marcali Katolikus Bált 2017. február 4-én 19 órától tartották meg a Marcali Gyermekélelmezési Központban (GYÉK). A rendszerváltozást követően az egyházközség kezdetben a saját közösségi házában kezdte újra feleleveníteni ezt a régi hagyományt, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel lassan kinőtték a régi kereteket, így évek  óta már a GYÉK ad otthont a rendezvénynek.

A bált mindig nagy készülődés és szervezés előzi meg, így volt ez a mostani alkalommal is. A szervezőmunkából ezúttal is Sávoly Andrea és Gelencsér Róbert, a GYÉK vezetője, illetve az egyházközség világi elnöke vették ki részüket: hiszen gondoskodni kellett a finom vacsoráról és egy változatos zenés-táncos, verses programról. Az este háziasszonya dr. Szerbné Kramcsák Ilona ny. tanárnő volt. A rendezvényen közreműködött még Markos Antal, valamint a Marcali Szivárvány Nyugdíjasklub csoportja, akik a ’60-70-es éveket idéző retro-táncprodukciót adtak elő. A jelenlévő mintegy 140 fő, akik az egészen fiataloktól az idősebbek korosztályokig képviseltették magukat, vastapssal jutalmazták a látványos előadást.

Ezt követően Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános köszöntötte a résztvevőket. Felidézte beszédében, hogy a katolikus báloknak Marcaliban is már régi hagyományai vannak. A világháború előtt ugyanis nagy sikerrel tartottak elődeink bálokat, amelyek a közösség összetartására szolgáltak. Ezekről korabeli írásokban olvashatunk, illetőleg az idős emberek is szívesen emlékeznek vissza a régi mulatságokra. A háborút követően aztán ezeket a rendezvényeket, a fennálló hatalom sokáig nem engedélyezte. Végül csak a rendszerváltozás után éledhetett újjá ez az egyházi szokás is. Iván atya, mint elmondta, a XVII. Marcali Katolikus Bál lassan nagykorúvá lép elő. Beszédében kiemelte, hogy e bálok résztvevői között minden korosztály, gyakorlatilag az orvostól a nyugdíjasig mindenki képviselteti magát. Nagyszerű e közösségben vidáman eltölteni egy közös estét.

Végül pedig kiemelte, hogy mint minden évben, az idén is jótékony célokat szolgál a bál és a hittanos gyermekek nyári táboroztatását támogatják a belépőjegyek és a tombola árából. Befejezésképpen a hittanos gyermekek részéről Király Kristóf, általános iskolás tanuló köszönte meg mindenkinek a részvételt és a gyermekeknek felajánlott támogatásokat.

A nyitó táncot követően kezdődött a finom vacsora felszolgálása és elfogyasztása, majd később folytatódott a nagysikerű tombolasorsolással. A vidám hangulatú katolikus bált hajnalig tartó zene és tánc zárta. A jelenlévők közül sokan már most megfogalmazták azon óhajukat, hogy már alig várják a 2018-as mulatságot.

Kiss Kálmán