A Kaposvári Egyházmegye fiataljainak találkozója Segesden

Július 4-én mintegy 130 fiatal jött össze, a Kaposvári Egyházmegye területéről, Segesden, ifjúsági találkozóra. A találkozó mottója a közismert népénekből vett idézet “vándorlásunk társa lett.”
A kezdő előadást Varga Péter kőröshegyi plébános tartotta. Azt mondta a fiataloknak, hogy Jézus hívta őket ide, erre az ősi búcsújáró helyre, és a fiatalok engedelmeskedtek ennek a hívásnak. A templom három fő részéről beszélt: a szentélyről, a hajóról és az előcsarnokról.Mint elmondta, hogy keresztény életünk vonala is ez. Mert ahogyan belépünk a templomba, ott a szenteltvíz hintő és a gyóntatószék. Mindkettő megtisztulást eredményezhet A hajónban hallgatjuk Jézus szavát és ott megvilágosodik számunkra a tanítás. A szentélyben jelen van az Úr és ott egyesülhetünk is vele.
A tanítást kiscsoportos megbeszélésekben dolgozták fel a fiatalok. Majd ebéd után zarándoklat következett, a segesdi nagytemplomból a több kilométerre lévő búcsújáróhelyre, az ott lévő kápolnához. A fiatalok szentségimádásban találkozhattak azzal az Urral, ki “vándorlásunk társa lett.”
Zárásként a szentmise következett, melyet Balogh Péter bárdudvarnoki káplán, Segesd szülötte mutatott be paptársaival együtt. Az ünnepi szentbeszédet Kispál György Csepel Jézus szíve plébánia plébánosa mondta.
Kaszap Istvánról, a jezsuita novíciusról beszélt, akinek születése 100. évfordulóját ünnepeljük Példaképnek állította be a fiatalok előtt. Mint mondta: “Bajnok volt a sportban, bajnok, volt a tanulásban és bajnok volt a szenvedésben  Őt már az egyház hivatalosan is tiszteletreméltónak mondja.
Azt is lemondta, hogy a székesfehérvári egyházmegye már beadta boldoggá avatásának ügyét Rómába. Ő lesz az első cserkész, akit a boldogok között és egyszer majd a szentek társaságában tisztelhetünk.
A találkozó zenei részét az a kórus szolgálta, melyet Grujber Zsolt böhönyei plébános vezetett, akik az elhangzott zenével a fiatalokat beakarták vezetni a liturgia szépségeibe.
A nap házigazdája és főszervezője Borza Miklós Somogyszob- Segesd plébánosa volt.

Video összegfoglaló megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=vCp4pfKBqgQ