Április 25-én, szent Márk napján tartotta a Kaposvári Egyházmegye, Kőröshegyen, a ministráns találkozóját, mintegy 200  résztvevővel. Varga Péter kőröshegyi plébános, az egyházmegye ministráns referense elmondta, hogy évek óta tudatosan  a Jó Pásztor vasárnap közelében szervezik meg ezt a rendezvényt, hiszen minden ilyen találkozó hivatásébresztés és gondozás is egyben. Az idei évben a találkozó szentírási mondata a Jó pásztor történetből volt::” Azért szeret az Atya, mert odaadom az életemet, hogy majd újra visszavegyem. Nem veszi el tőlem senki, magam adom oda, mert van rá hatalmam, hogy odaadjam, és van rá hatalmam, hogy visszavegyem.” Jn. 10,17.A ministráns találkozót összekapcsolták az idei megszentelt élet évével, amikor két szombathelyi ferences szerzetes: Rácz Piusz atya és Bézsenyi Rafael fráter  beszéltek rendjükről, az ő munkájuk szépségéről. Elmondták, hogy milyen  munkát végeznek a kollégiumban, de szó volt a ministráns éveikről is. Török Daniella , az Emmanuel Közösséghez tartozó nővér, aki a kaposvári Püspöki Hivatalban dolgozik, a világban kint élő Istennek szentelt életformáról beszélt és közösségük munkájáról. Ezután megszólalt egy olyan hívő házaspár: Nagy Attila és Tóth Mónika, akik az egymásra találásban megélték a türelmes ima meghallgatását és ma már boldog házastársak. Tóth Mónika még 1997-ben, a párizsi ifjúsági világtalálkozón kapcsolódott bele az egyházmegye életébe, azóta kezei közül nőtt ki, a minden évben Balatonszemesen megtartott egyházmegyei hittanos farsang. Azóta is ő szervezi és irányítja ezt a rendezvényt.
Ezután kiscsoportokra oszlottak a résztvevők: a Rómába induló ministráns zarándokoknak Varga Péter és Fülöp Ákos atyák tartottak előadást, a templomkertben a kisebbek kézműves foglalkozást végeztek,a ferences atya és testvér kiscsoportban osztották meg a gyermekekkel a szerzetes élet szépségeit, Tóth Mónika és Nagy Attila pedig külön csoportban beszélt a fiataloknak a családi élet szépségeiről.
Több mint 150 ministráns öltözött be a szentmisére, hogy körülállják a kőröshegyi műemléktemplom oltárát. A szentmisén Fülöp Ákos atya a nap ünnepeltjéről, szent Márkról beszélt. Elmondta, hogy Márk valamit megsejtett Jézusból, ezért változtatta meg életét. Ott marad Péter apostol mellett, Jézus közelében. Az atya a ministránsoknak azt mondta, hogy “ti is keresitek Jézus útját. Lehet próbálkozni, de ami lényeges, hogy mindig maradjatok ott
Jézus mellett. Az legyen az alapdöntésetek, hogy keresztényként éljetek, akár családban, vagy egyházi hívatásban.
A vendéglátók jóvoltából finom ebéd következett. Majd a délután a játéké és szórakozásé volt. A ministránsok választhattak a trambulin, az asztalitenisz, a csocsó, a strandröplabda, a foci játékok között. Aztán jött a nap meglepetése, Budapestről érkezett “Lala” bohóc, aki igazán megnevettette a gyermekeket. Még ajándékot is hozott, mindenki egy plüssmacit kapott tőle.
A találkozó végén minden ministráns örömmel távozott.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=KdIRjtb-Ad0

Kiss Iván / Magyar Kurír
Képek és videó: Hunyadi László