Galbavy Jenő József SJP pior atya Törökkopány díszpolgára lett.

2016 szeptember 17-én Galbavy Jenő prior díszpolgári oklevelet vett át Varga György törökkoppányi polgármestertől. Az indoklás közt szerepel: több mint három évtizedes áldozatos egyházi szolgálatáért, a közösség összefogásáért, valamint az épített és kulturális örökség megmentéséért végzett áldozatos munkájáért és Törökkoppány község hírnevének öregbítéséhez is hozzájárult.

 

Sudár János atya Osztopán díszpolgára lett

2016. október 22-én Kovács Béla László Osztopán község polgármestere, a képviselőtestület döntése alapján Osztopán község Díszpolgára címet adományozott településünk plébánosa, Sudár János részére.
A díj indoklása: A közéleti és vallási élet terjesztéséért, valamint a művelődés terén nyújtott munkájáért. Gratulálunk!

A diktatúra somogyi mártírpapjai

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából készítette el a Kaposvári Egyházmegye ezt a tablósorozatot a fenti címmel. Marics József berzencei plébános, történész állította össze korabeli dokumentumok és hiteles tanúvallomások alapján a 22 nagyméretű tabló anyagát. Célja elsősorban az volt, hogy emléket állítson az egyházmegye három, tragikus körülmények között elhunyt vértanú papjának, Martincsevits Pál, P. Hajnal Zénó OFM és Padányi Sándor atyáknak, akik 1945-ben, amikor a Magyarországot lerohanó, majd rabigába hajtó csapatok számára az emberi élet nem volt érték. tovább »

Marcaliban zarándoklat a családokért

Kaposvárról jött az ötlet, ahol már évek óta gyalogos zarándoklatra hívják a hittanos gyermekeket és szülőket. Marcaliban először hirdette meg a Plébánia a zarándoklatot a marcali családokért és mintegy hetvenen vállalták a gyalogtúrát: Marcali környékének szakrális emlékeinek megtekintését. A zarándoklat október 1-én került megrendezésre. tovább »

Cursillo találkozó Nagykanizsán

Nagykanizsán, a Jézus Szíve-templomban és a Piarista Gimnáziumban gyűlt össze országos találkozóra, azaz ultreyára október 8-án a Cursillo mozgalom mintegy háromszázötven magyarországi tagja. A köszöntő után Székely János püspök atya, a Cursillo mozgalom magyarországi lelkivezetője elmélkedett a hiteles apostolkodásról. Hangsúlyozta, Jézus szeretetét közvetítjük egymás felé, és a személynek személyhez szóló meghívása a Jézus felé vezető útra a barátságon keresztül lehetséges. tovább »

Varga László általános helynök atya 60 éves

A gyújtogató plébános címmel Varga László kaposvári plébánosról, püspöki helynökről jelent meg Lőrincz Sándor újságíró, író, legújabb kötete, amelynek előszavát Balás Béla megyés püspök írta. Az augusztus 17-én hatvanadik születésnapját ünneplő, karizmatikus papról szóló könyvet a Szent Imre Öröksége Ifjúsági és Szociális Alapítvány adta ki a jeles évforduló alkalmából. tovább »

Papszentelés a Kaposvári Egyházmegyében

Az egyházmegye védőszentjére, szent Lászlóra emlékeztek a Kaposvári Egyházmegyében.

Június 25-én rekollekcióval egybekötött papszentelés volt a Kaposvári Nagyboldogasszony székesegyházban. A papság számára a püspökségen Szűcs Imre a nagykanizsai Jézus Szíve templom plébánosa tartotta az előadást. Arról beszélt, hogy számára mit jelent a papság,: találkozásokban megélve, önmagával, az Istennel és a hívekkel.. A 29 éves papi életpályán szerzett tapasztalatokat mondta el a jelenlévő papságnak.

A rekollekciós előadás után a Székesegyházban Balás Béla kaposvári megyéspüspök áldozópappá szentelte Vörös Péter Balatonboglárról származó diakónust. A szentelési szentmise homíliáját Szűcs Imre atya mondta. Az evangéliumi szegénységről beszélt, ami nem a nincstelenséget jelenti, hanem az anyagi javakhoz való helyes ragaszkodást. tovább »