A Kaposvári Egyházmegyében diakónus szenteléssel zárták be az Isteni Irgalmasság évét

November 20-án a kőröshegyi szent kereszt plébániatemplomban, egyházmegyéjében, Balás Béla kaposvári püspök bezárta az isteni irgalmasság évét.. Óriási kegyelem volt ez az esztendő – mondta a szentmise elején a főpásztor. Azzal folytatta, hogy Isten jósága nem feledkezett meg erről a vidékről sem, hiszen a szentévet lezáró szentmisén diakónust szentelhetünk Vincze Miklós személyében. A szentévet lezáró szentmisén a homíliát Háda László zalakarosi plébános mondta. – Arról beszélt, hogy  Kismegyer templomában van a kereszt.

tovább »

Szent Márton nap

Pénteken, Szent Márton ünnepén Kaposváron a Szent Margit Katolikus óvoda kicsinyei és a Szent Margit- Szent József plébánia gyermekei együtt emlékeztek meg a Szentről.

Délután  4 órakor a Szent József templomban gyülekeztek a csillogó szemű óvodások és az egyházközösség apraja-nagyja, akik különféle technikákkal lámpásokat készítettek az óvónénik, Darabos Anita hitoktató és a szüleik segítségével. Közben a kicsinyek ajkaiból felcsendültek az óvodában tanult Szent Márton dalok, versek, imák. A plébánia hitoktatója, Takács Erika segítségével a jelenlévők eljátszották a Szent életét. A lampionos felvonulás előtt Sárközi Béla  diakónus áldásban részesültek kicsiket és nagyokat egyaránt.  Ezt követően a sötétben kis mécseseik  mutatták az utat a Szent József templomig, ahol liba zsíroskenyér lakomával várták a családokat a közösségi teremben az  ifjúsági csoport.

A hitoktatók továbbképzése a Kaposvári Egyházmegyében

2016.11.05.-én püspöki szentmisével kezdődött a hitoktatók őszi szakmai napja a Kaposvári Egyházmegyében. A székesegyházban tartott szentmisén Balás Béla kaposvári püspök szent Imréről beszélt, az ő ifjúságáról, aki példaképe  a hitoktatóknak is. A főpásztor arról is szólt: a Szentlelket sem hagyjuk ki munkánkból. tovább »

Galbavy Jenő József SJP pior atya Törökkopány díszpolgára lett.

2016 szeptember 17-én Galbavy Jenő prior díszpolgári oklevelet vett át Varga György törökkoppányi polgármestertől. Az indoklás közt szerepel: több mint három évtizedes áldozatos egyházi szolgálatáért, a közösség összefogásáért, valamint az épített és kulturális örökség megmentéséért végzett áldozatos munkájáért és Törökkoppány község hírnevének öregbítéséhez is hozzájárult.

 

Sudár János atya Osztopán díszpolgára lett

2016. október 22-én Kovács Béla László Osztopán község polgármestere, a képviselőtestület döntése alapján Osztopán község Díszpolgára címet adományozott településünk plébánosa, Sudár János részére.
A díj indoklása: A közéleti és vallási élet terjesztéséért, valamint a művelődés terén nyújtott munkájáért. Gratulálunk!

A diktatúra somogyi mártírpapjai

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából készítette el a Kaposvári Egyházmegye ezt a tablósorozatot a fenti címmel. Marics József berzencei plébános, történész állította össze korabeli dokumentumok és hiteles tanúvallomások alapján a 22 nagyméretű tabló anyagát. Célja elsősorban az volt, hogy emléket állítson az egyházmegye három, tragikus körülmények között elhunyt vértanú papjának, Martincsevits Pál, P. Hajnal Zénó OFM és Padányi Sándor atyáknak, akik 1945-ben, amikor a Magyarországot lerohanó, majd rabigába hajtó csapatok számára az emberi élet nem volt érték. tovább »

Marcaliban zarándoklat a családokért

Kaposvárról jött az ötlet, ahol már évek óta gyalogos zarándoklatra hívják a hittanos gyermekeket és szülőket. Marcaliban először hirdette meg a Plébánia a zarándoklatot a marcali családokért és mintegy hetvenen vállalták a gyalogtúrát: Marcali környékének szakrális emlékeinek megtekintését. A zarándoklat október 1-én került megrendezésre. tovább »