Útjára indul a Pápa-mobil

A Magyar Kurír katolikus hírportál október 13-án indítja útjára első magyar nyelvű, okostelefonokra és táblagépekre applikálható alkalmazását. A Pápa-mobil elnevezésű applikáció segítséget nyújt Ferenc pápa megnyilatkozásainak gyors és praktikus elérésére – a Twitter-üzenetektől a szerdai katekéziseken át egészen a különböző alkalmakra írott üzenetekig –, illetve a Magyar Katolikus Egyház legfrissebb híreit is az érdeklődők elé tárja. Az alkalmazás elérhető androidos készülékeken, pár héten belül pedig iOS alatt is hozzáférhetővé válik. tovább »

Katolikus Kultúra napja Kaposvár október 15.

A Magyar Katolikus Kultúrális Hetek rendezvénysorozat kaposvári rendezvénye október 15-én szerdán 14.00 órakor lesz. Részletes program olvasható itt: Katolikus_Kulturalis_Hetek_2014.10.15

Hitoktatói továbbképzés a Kaposvári Egyházmegyében

Október 11-én püspöki szentmisével vette kezdetét az idei tanév első hitoktatói továbbképzése Kaposváron. Balás Béla püspök atya szentbeszédében kiemelte és aláhúzta Jézus szavait: “És még milyen boldogok azok, akik Isten szavát  hallgatják és meg is tartják!” (Lk 11,28) Továbbá hozzátette, hogy nem csupán nyolc boldogságról tudunk, a Teremtő végtelen gazdagsága mérhetetlenül bőkezűen adakozik, hogy minket boldoggá tegyen. A megyéspüspök elmondta, hogy akármerre nézünk, akármerre indulunk el a keresésben, eljutunk Isten szeretetéig, különösen igaz ez a hitoktatói hivatásra. Nem csupán dolgozók, alkalmazottak, átlagfizetésűek vagyunk a megyében, hanem Isten dicsőségének és irgalmának hírvivői is. Számunkra a teremtés nem csupán rácsodálkozásra késztet, hanem felhív és elhív minket a misszióba. tovább »

Katolikus Kulturális Hetek Marcaliban is

Október 5-én, a reggeli szentmisén nyitották meg Marcaliban a plébániatemplomban a Magyar Katolikus Hetek rendezvénysorozatát. A megnyitón a marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói katolikus költők verseiből szavaltak , de ének is hangzott fel a Republic együttestől. Felkészítő tanáruk Borosné Gyarmati Cecília.

tovább »

Segesdi engesztelő zarándoklat

Október 4-én, Rózsafüzér Királynőjének búcsúnapján, több száz zarándok érkezett a Kaposvári Egyházmegye ősi búcsújáróhelyére Segesdre. Rózsafüzér Társulatok, imacsoportok, és még sok hívő engesztelő zarándok jött Segesdre, a ferences plébániatemplomba.! Mint a plébánia meghívójában szerepelt:”ez az alkalom lehetőséget ad, hitünk elmélyítése, tanúságtételre, és számtalan léleknek az üdvösség útjára való vezetésére.”
tovább »

Caritas Hungarica díjak kaposvári egyházmegyéseknek

Október 4-én Caritas Hungarica díjat vehetett át Budapesten a Kaposvári Egyházmegye három aktivistája: Brolly Gáborné (Kaposvár) Kiss Kálmán (Marcali) Vida Zoltánné (Nagyatád) A Katolikus Karitász a Caritas Hungarica díjjal ismeri el azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta áldozatos munkájukkal szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. Az idei évben, az egész országból, 37 önkéntes részesült az elismerésben, amelyet , az Püspökkari Konferencia megbízásából Beer Miklós püspök és Écsy Gábor a segélyszervezet igazgatója adott át a Magyar Szentek Templomában Budapesten. Az ünnepség 11 órakor hálaadó szentmisével kezdődött, majd ezt követően adták át a díjakat. A Kaposvári Egyházmegyéből hárman részesülhettek ebben az elismerésben. tovább »

20 éves a Tabi Katolikus Iskola

Szeptember 24-én, Szent Gellért ünnepén Születésnapot ünnepelt a Szent Gellért Római Katolikus általános iskola és óvoda Tabon, hiszen az ünnepelt húsz éves. Ilyenkor úgy illik – tette hozzá Sifter Gergely plébános-, hogy visszatekintsünk a mögöttünk hagyott időszakra, és számvetést készítsünk: végiggondoljuk, hogy mit tettünk, meddig is jutottunk valójában. Valahogy úgy, mint Wass Albert gyönyörű írásában a kőrisfa, mely minden évben egy alkalommal megmérte a földet, amit a gyökereivel átölelve tartott, majd megmérte magát, hogy az évek hosszú sorain át mit gyűjtött évgyűrűi közé, mennyi vihart és mennyi fagyos éjszakát, mennyi napsugarat, mennyi madárdalt és mennyi virágillatot. „És végül megmérte feje fölött a magasságos eget, kereken, amit csak képes volt belátni, s ami örökké mozdulatlanul őrködött fölötte, mint egy gazdag, jóságos apa.” tovább »