December 1-én pénteken Családi Életre Nevelés bemutatót tartottak a Kaposvári Püspökségen a Kaposvári Egyházmegye szervezésében, a CSAKAZÉRTIS a Családokért Egyesület és Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával. A jelenlévő mintegy negyven érdeklődőt Dér Tamás, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte, majd a program kidolgozói, Hortobágyi Tibor a SZÉK egyesület elnöke és Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes tartottak előadást, melyre a városi, illetve vidéki iskolák delegáltjai is ellátogattak.

Hortobágyiné dr. Nagy Ágnessel beszélgetett Trautwein Éva (Magyar Kurír):

– Mi az, ami Ön szerint megnyerte a pedagógusokat?

– Bár először a természetes családtervezés ismeretének a terjesztése volt a célunk, mégis már ekkor azzal az indokkal hívtak minket, hogy amit mi csinálunk, az más, mint általában egy felvilágosító óra. A pedagógusok érzékelik azt a helyzetet, amiben a gyerekek élnek otthon, és szeretnének segítségükre lenni. Az iskolai teljesítményt is befolyásolja, hogy milyen otthonból jön valaki. A közvetlen családba mi nem tudunk és nem is akarunk beavatkozni, de abban tudjuk őket segíteni, hogy ők boldogabb családra tudjanak felkészülni.

– Milyen érdekelődést mutatnak a diákok?

– Több ezer diákkal találkozunk rendszeresen, így mindenféle viszonyulást megéltünk már, a nagy érdeklődéstől és kíváncsiságtól az érdektelenségig, sőt a kifejezett ellenállásig. Küzdünk, fel kell térképeznünk, hogy miből ered a gyerekek viselkedése. Az érdektelenség vagy ellenállás nem azt jelenti, hogy nincsen ránk szükség. A gyerekek más megközelítéshez szoktak, számukra a tanulás gyakran számonkérést jelent. Mi kíváncsiak vagyunk a véleményükre, az együttgondolkodást hirdetjük, szituációkat, játékokat viszünk, ami újdonság lehet számukra. A témaválasztásban pedig nagyon figyelembe vesszük, mi érdekli őket. Leginkább fontos számukra a szerelem, barátság, önismeret, kommunikáció, konfliktuskezelés, ami a családban jól vagy nem jól ment.

– Mit tanulhatnak meg ezeken az órákon?

– Megtanulják, hogyan kezeljék a nehézségeket. Ne elfussanak, hanem keressenek megoldásokat. Jól válasszanak párt. Tudják, hogy mit szeretnének, ne csak sodródjanak, a pillanatnyi érzelmeik által befolyásolva. Ne vesszenek el a világ sok nehézsége között, a káros szenvedélyek és egyéb rossz irányba vivő dolog között. Érett személyiséggé váljanak, tudjanak jól dönteni. Mi ebben próbáljuk őket segíteni.

 

 

– Azért más, mint egy felvilágosító óra, mert ezekre a kérdésekre is kiterjed?

– Inkább a szemlélet miatt. Tudjuk, hogy a fiatalok nagy része már szexuális életet él, és ehhez képest próbálunk segíteni. Már a kapcsolat kezdetén tudni kell a fiataloknak, mivel jár, ha belemennek a szexbe. Nem ijesztgetünk, hanem igyekszünk hiteles információkat nyújtani. Felelős szexualitásra biztatjuk őket. Ma is valljuk azt az álláspontunkat, hogy a házasság keretébe kell helyezni a szexuális kapcsolat megkezdését. Próbáljuk azt megéreztetni, nem ellenség a gyermek, hanem az élet egyik legszebb ajándéka. Jó lenne olyan kapcsolatba érkeznie, ahol várják őt. Próbálunk együtt gondolkodni a fiatalokkal, és annak örülünk, ha ők mondják ki ezeket az igazságokat. Hisszük azt, hogy bennük van a felismerésnek a lehetősége. Ha kapnak korrekt információkat, és hallanak olyan embereket beszélni, akik ebben hisznek, akkor hajlandók ők is elgondolkodni. Lehet, hogy a szemléletüket csak egy picit tudjuk formálni, de ha még csak nem is hallják, hogy a mai világban is lehet felelősen gondolkodni a párkapcsolatról és a szexualitásról, akkor hogyan várhatjuk el, hogy jól döntsenek?

– Ennek a területnek rendkívül nagy irodalma van. Hogyan lehet benne eligazodni?

– Sok jó kiadvány van, a munkánk során kikristályosodott, hogy mi mit használunk. Azt tanítjuk, járj nyitott szemmel. Én sem tudom megmondani, hogy mi a családi életre nevelés. Minden, ami segíti azt, hogy a család boldogabb legyen. A világ folyamatosan változik, nekünk alkalmazkodni kell. A képzés azt a lelkesedést, biztatást közvetíti, hogy te is keress. Mi felkínálunk lehetőségeket, és azt kérjük, járj nyitott szemmel, nézd meg, menj utána. A mai világ leszoktat a gondolkodásról. Kész termékeket kapunk, a reklámok üzennek, mit, hogyan tegyünk. Mi ezzel szemben azt kérjük, gondold végig a dolgokat. Ha mindent készen kapsz, akkor az nem igazán a tiéd. A mi célunk bevonni a résztvevőket. Bennünket nem hajt a tananyag. Úgy formáljuk az óráinkat, ahogy jónak és hatékonynak érezzük. Van egy csapásirány, de ahhoz nem ragaszkodunk mereven, ha úgy érezzük, másra van szükség.

– Mire van szükség ahhoz, hogy egy ilyen iskolai programnak valóban legyen hozadéka?

– A diákok előtt akkor lesz egy ilyen nevelési program hiteles, ha érzik, hogy az a pedagógusnak is fontos. A család öröméről kell beszélni, ezt a meggyőződést kell közvetíteni. Itt merül fel az a nehézség, hogy kinek mit jelent a család, mi a családi állapota. Tudjuk, hogy a házasságok több mint fele válással végződik, nagyon sokan egyáltalán nem lépnek házasságra. Mindez nem kizáró ok, de szerepet játszik az egyéni hozzáállás alakításában.