Óhatatlanul az a gyönyörű, színarany, makulátlan férfiporté villan be először, amit Győrött őriznek a templom falai.Boltívekbe zárt herma, hermába zárt szent ereklye: már-már nyugtalanítóan káprázatos, elérhetetlennek tűnő tiszta eszmény evilági vetülete.
Hát merjük mi háborgatni ezt az évezredes arcot?!
És mégis — ahogy Varga László püspök úr szokta mondani — nekiveselkedtünk, hogy óvatos kezekkel lefejtsük a szent “halotti maszkját”. Hogy meglássuk azt a hús-vér embert, aki aközben lett szent, magyar és király, hogy mindháromért nap mint nap megvívta a maga harcát. Hol külső ellenséggel, hol legbelsőbb családtagjaival. Legfőképpen pedig önmagával,hogy uralkodó lévén se engedjen abból az alázatból, ami nélkül nincs egység sem családban, sem országban.
Sok közösség vállalt állomást ezen a “belső zarándoklaton” ( az időjárás ugyanis nem volt kegyes, ezért a szokásos gyalogos vándorút helyett a Szent Margit templom fogadta be az egyházmegyéből odasereglettek apraját-nagyját, Dr. Rumszauer Milkós atya buzdító megnyitó áldásával.)
Minden megállónál elidőzhettünk egy-egy lászlói erénynél, ami-ahogy a délelőttben előre, az évszázadokban pedig visszafelé haladtunk-,nem is tűnt annyira avíttnak.Sőt, igazából egyáltalán nem.Mert ki gondolta volna, hogy a” békesség kereséséhez” az is hozzá tartozik, hogy egy konfliktussal terhelt kapcsolatban mi törjük meg a csöndet azzal, hogy kimondjuk az első szót?(És nem az utolsót,ami túl könnyen megy…árkot ásni egyszerűbb,mint hidat verni…).Vagy hányszor vesszük komolyan azt, hogy az egyházat,és annak szolgáit bizony mi is támogathatjuk? Hogy a pap is ember,akinek jól esik néha-néha egy családnál elköltött ebéd/vacsora/kávé/jó szó?
Régi idők,új idők.
Akkor és most:a lényeg ugyanaz. A kihívás nem változott,de Te vagy a tanú rá,Árpád-házi Szent László:MEG LEHET CSINÁLNI!
Akkor is, most is.
Ezúton is köszönet a kaposfüredi, donneri, bárdudvarnoki, Szent Margit és Szent Imre egyházközség közösségeinek, fiataljainak,akik a vándorbot voltak a kezünkben ezen a borúsan is derűs,szép napon.